Historia ja tulevaisuus - tieto ja epäilys
Anakronismeja ja muita pikku mokia
Home
Oikuttelevaa historiaa
Köyhää
Ilmojen pitely
Optimismi
Varovaisuus
Juttuja
Vihreys - virhe?!
Sukututkimus
Jeesus
Albumi
Linkkejäni
Yhteystiedot
C.V.
Karl Popper, nyt ja aina

Otsikon mukaisesti tähän kerätään niitä. Pieniä asioita, joilla ei ole juuri merkitystä, mutta ehkä hyvä - tai hauska - tietää.

Hyvin kehuttu Karsten Alnaesin kirja "Euroopan historia" ei minusta ole - olen lukenut kaksi osaa - ollenkaan niin tasokasta tekstiä kuin sanotaan. Ei ansiotonta, mutta minusta hiukan jaarittelevaa ja pitkästyttävääkin. Ruotsalaiset historian popularisoijat ovat minusta paljon parempia.  Herman Lindqvist on hauska ja Peter Englund on syvällinen, siinä saa oivalluksia. Alnaes ei oikein tarjoa kumpaakaan.

Paitsi tässä pientä hauskuutta, osassa 1800-1900, "Ihanteiden nousu", jossa hän kertoi Darwinista (s.297), kappale "Tavanomainen nuoruus":

"Poika oli kuitenkin erittäin kiinnostunut luonnosta ja keräsi kaikkea mahdollista, simpukoiden ja kotiloiden kuoria, linnunmunia. kiviä, mineraaleja, sinettejä ja postimerkkejä."

Postimerkkejä? Darwin oli syntynyt 1809 ja jos venytämme muoruuden vaikka kahteenkymmeneen ikävuoteen v. 1829, niin virallinen historiallinen tieto on kuitenkin se, että maailman ensimmäinen postimerkki - kylläkin Englannissa - julkaistiin v. 1840.

 

***    

 

Minä tuossa SM:n historiikissa erehdyin kuvituksessa, kun valitsin Kansallismuseosta valokuvan senaatin ensimmäisestä kokouspaikasta Turussa, Richterin talosta. Puolustuksekseni on sanottava, että löysin kuvan Päiviö Tommilan kirjasta ”Suomen autonomian synty”, hän oli mennyt samaan lankaan - virhe oli siis Kansallimuseon kuva-arkiston, jossa ko. kuva oli nimellla "Richterin talo". Lopulta vasta vasta teoksen ” Valtionrakentaja. Valtiovarainministeriön historia I ” ensi sivuilta sain kuvatekstistä tiedoin, että ko. Richterin talo oli sortunut Aurajokeen v. 1830 – joten siitä ei voi olla olemassa valokuvaa! Asian oikea laita olisi kyllä selvinnyt internetistäkin, jos olisin osannut olla epäluuloinen ja etsiä:

 

Suomen varhaisin oma hallitus saa muistolaattansa oikealle paikalleen (Turun Sanomat)

***

Helsingin Sanomien palstalta ”Viikon puhutut ja vaietut” 6.2.2010: 

”Maailman vanhimpiin kuuluvan alkuperäisheimon viimeinen jäsen kuoli Intialle kuuluvilla Andamaanien saarilla, kertoi brittijärjestö Survival International torstaina.

[…]

Andamaaneilla elävien heimojen uskotaan olevan ihmisen ensimmäisten esi-isien jälkeläisiä.”

Mielenkiintoista olisi kuulla HS:n toimittajan tai Survival Interenationalin vastaus kysymykseen, minkä maailman heimojen tai kansojen ei uskota olevan ihmisen ensimmäisten esi-isien jälkeläisiä.

Enter supporting content here

Heikki Jokipiin kulttuuriharrastuksia